Stranice

2018/03/22

Istanbul je ipak Bizant

 Dušo, ćao i tebi iz šupka svijeta, naše 'Rvacke! Kako si mi ti?

Obradovao me jedan članak na telegram.hr, simpatični i bistri autor Markovina, pa da i tebe razvedrim. I još ispod oni neki komentari od raje.

I sama si rekla, kad si odlazila, da konzervativcima i crkvenjacima treba rezervat, s jednom školom i nastavom od samo jednog predmeta - vjeronauka - kako bi ova naša civilizacija nastavila da se bori znanjem i srcem. Ali još nije tako :( Naprotiv, htjeli bi oni smjestiti civilizaciju u rezervat. Onaj radni rezervat, znaš, s velikim dimnjacima, tamo gdje bismo se ti i ja svaki dan pitali "a đe su nestali oni naši simpatični frendovi pederi od jučer?"

Pazi ovo - nakon pet godina i par desetina zemalja potpisnica, pobožnjaci su dreknuli protiv Istanbulske konvencije. Pa, Istanbul je tu gdje i Bizant, zar ne? Znaš da su ga osnovali Tračani, Dačani i Iliri s teatrom bogova, utvrdili ga Grci koji glasnije razmišljaju, ojačali su ga Rimljani, a onda mu nešto uradili i Osmanlije :) Ali Bizant je duh slobodne misli. Dobro, turski Istanbul je to malo okrenuo u jednoumlje.

Ali evo, upravo prije sto godina je izdahnulo Otomansko carstvo. I Istanbulska konvencija danas adresira samo jednu od tegoba ljudi. Zlostavljanje pod okriljem zajednice. Ponosan sam na neke jasne izjave iz dokumenta. Pazi ovo:

"Određene skupine pojedinaca mogu doživjeti diskriminaciju i na temelju rodnog identiteta, što jednostavno rečeno znači da rod s kojim se poistovjećuju nije u skladu sa spolom koji im je dodijeljen pri rođenju. To uključuje kategorije pojedinaca kao što su transrodne ili transseksualne osobe, transvestiti i ostale skupine osoba koje ne odgovaraju onome što je društvo utvrdilo da pripada kategorijama “muško” ili “žensko”."

Briljantno, ljubavi, zar nije? Hvala :)

Ja ti, zato dušo moja, mislim da bi Istanbulsku konvenciju trebalo nazvati Bizantskom.

Ili pogledaj ovo, u rubrici Definicije, kad upozorava da su i muškarci zlostavljani (Britanija je imala zamjerku na često ponavljanje "zlostavljanje žena" zato što imaju istraživanja koja kažu da samo 40% manje muškaraca prijavljuje zlostavljanje od strane žena):

Definicije...  (točka e.)"“žrtva” označava svaku fizičku osobu koja je izložena ponašanju navedenom u točkama a. i b.;" (b. "nasilje u obitelji")

E, a sad da ti prenesem nešto iz onog članka i komentara, ako ti se ne da čitati sve (izvor telegram.hr):

- šef HDZ-a napokon shvatio što Željka Markić i tvrdi biskupi žele

- izgleda da je premijer konačno shvatio o čemu se radi

- kako bi udruga ‘U ime obitelji’ željela upravljati državom, ali se ne bi kandidirala na izborima i otvoreno ušla u politiku

- biskupska konferencija želi da stranke provode politiku koju će im osmišljavati crkva

- nevjerojatno da je Plenković tek sada razumio stvari koje su toliko očite

- moderan svijet nije ni teoretski moguć u klerikalnom teokratskom društvu kakvo se od strane konzervativaca želi nametnuti... naprosto će ga pojest entropija i potpuna isključenost od svijeta

Komentari:

- crkva je imala pozitivnu ulogu za vrijeme turskog zuluma kao i vrijeme obje Jugoslavije, posebno socijalističke, dok od samostalne Hrvacke rade sve naopako, uglavnom pričaju gluposti debeli paraziti

- crkvu treba isključit iz politike, i država im ne treba davat ni kunu toj gamadi popovskoj, i to je jedina mafija na svijetu koja se održala 2000 god...

- Nadam se da Plenković i dalje neće ići po svoje mišljenje u crkvu. On je jedan od rijetkih vladara od kad imamo ovu državu koji nije primitivan.

- ovi sa crkvom su nas doveli u najgoru sirotinju Europe... pa kakva je to crkva.... nju ne brine narod.. što je zatucaniji i siromašniji to je za njih bolje...


Eto, jedina moja, a kako je kod tebe? Putuješ po narodima, a? Jel ćeš ovih dana po cjepivo protiv malarije u apoteku ili ćeš po svetu vodicu do crkve? :)

Ajde, pusa!